29 Ağustos 2009 Cumartesi

Taviz verilemez!

Share “Demokrasi Paketi”ne ilişkin ayrıntılar şekillenmeye başladı. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler şeklinde belirlenen adımlarda ilk olarak Kürtçe’nin önündeki yasal engeller kaldırılacak. Hükümet, “demokratikleşme paketinin” hazırlanması yani “yol haritası” denilen süreçte iki ana olgunun kamuoyu üzerinde yarattığı olguyu değerlendirdi. Bunlardan birincisi PKK, diğeri Kürt Sorunu. Yol haritasının belirginleştirilerek, çözüme yönelik adımlar atılmasında da bu iki olgunun birbiriyle bitiştiği ve ayrıştığı noktalar ele alındı. Yol haritasının oluşturulması sürecinde Kürt sorunun çözümüne yönelik söylemlerde “barışcıl” ifadeler kullanan hükümet PKK’yı bu süreçten ayırarak, “terörist” nitelemesini sürdürdü.

Devletin zirvesi de “Demokrasi Paketine” ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde bu ayrımın altını çizdi.

Kürtçe’ye her alanda serbestlik

Demokrasi Paketi’ne ilişkin çalışmaların koordinasyonu İçişleri Bakanlığı bünyesinde ilgili kurumların da katılımı ile sürdürülüyor. Kısa vadede atılması gereken adımlardan bazıları şöyle belirlendi:

- Kürtçe’nin seçmeli ders kapsamına alınması,

- Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin yanı sıra, Kürdoloji Enstitülerinin de kurulması,

- Cezaevlerinde Türkçe bilmeyen tutuklu ve hükümlülerin görüş sırasında aileleri ile Kürtçe konuşmalarına imkan tanınması.

- Köylerin Kürtçe isimlerinin geri verilmesi,

- Siyasi Partiler Kanunu’nun “Azınlık Yaratılmasının Önlenmesi” başlıklı 81.maddesi esnetilecek. Bu maddedeki, “propaganda ve mitinglerde, pankart ve levhalarda, broşür ve beyannamelerde plaklar ve ses görüntüsü bantlarında Türkçe’den başka dil kullanılamaz” hükmü değiştirilecek ve çifte dil kullanmanın yolu açılacak.

- Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılanan ve kamuoyunda “Taş atan çocuklar” olarak bilinen çocuklar bu kapsam dışına çıkarılacak.

- Mahmur Kampı’nın boşaltılması.

- Köye dönene yerleşim birimi gösterilmesi.

www.gazetevatan.com / 29.08.2009

DTP’nin 1 Eylül günü Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenleyeceği, ‘Onurlu bir barışa evet’ mitingi için merkez Kayapınar İlçesi’nde bildiri dağıtıldı. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, İl Başkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin bildiri dağıttı. Ardından halk toplantısı düzenledi.


İŞTE TUĞLUK'UN KONUŞMASI:

30 yıldır denenen yöntemlerle bu sorunu bitiririz demenin mümkün olmadığını hep ifade ettik. Gelin bu sorunu diyalogla çözelim dedik. Bugün bunun koşullarının oluştuğunu gördük. Devletin içinde bir kesim bu sorunun askeri yöntemlerle çözülemeyeceğinin farkında.

Artık herkes Kürt sorununda yeni bir sürecin başlaması gerektiğini söylüyor, kendilerince bir çözüm öneriyorlar. Nedir bu, muhatapsız olarak bir takım hakları vererek bunu böyle kapatalım diyorlar. Öcalan’ın koşullarını düzeltelim, yanına birkaç tane tutuklu götürelim, köy isimlerini eski haline getirelim, Kürdoloji enstitüleri açalım. Kamu kurumlarında Kürtçe konuşmanın önü açılsın. İşte planları bunu içeriyor.

Kürt sorunu muhatapsız ve diyalogsuz çözülemeyecek. Biz bir çözüm istiyoruz. Bunun en büyük acısını, bedelini Kürtler ödedi. Ama böyle ufak tefek adımlarla bu kadar ciddi bir sorunu çözemezsiniz. Bir çözüm olacaksa bu halkın iradesini tanımak zorundasınız. Bu halkın örgütlü gücünü tanımak zorundasınız. Onlarla oturup konuşmak zorundasınız. Bu da çok açıktır. Çözümün muhatabı Öcalan’dır.

www.mynet.com 29.08.2009

Sanıyormusunuz ki dillerini her alanda kullanmaya izin verip, ikilik yarattıktan sonra bu onlara yeterli gelecek?! "Dilimiz tanındı şimdi de devletimizi tanıyın" demeyecekler mi?! Zaten diyorlar, siz sadece kulaklarınızı tıkayıp, gözlerinizi kapatıyorsunuz ya da daha da vahimi bunları bilerek sözde demokrasi trenine biniyorsunuz.

Türban olmadı kürdistanla yola devam! 

0 Yorum Yaz:

Yorum Gönder