6 Eylül 2009 Pazar

Bir öğüt, bir oyun ve sahnede çocuklar

Share Çocukları figüran yapıp oynatan Kürtçü tiyatro!

Arapları, Osmanlı’ya karşı kışkırtarak, Ortadoğu’da sömürge ordularına cömert ortamlar hazırlayan İngiliz casusu Lawrence’ın bir öğüdü var. Ünlü casus bu öğüdünü, petrolü kontrol etmek için Ortadoğu coğrafyasını cetvelle-pergelle bölmeye gelmiş İngiliz ordu komutanlarına ve onların arkasındaki emperyalist devlet adamlarına söylüyor.

Lawrence’ın öğüdü şu:

Bütün çatışmaları, yerel savaş haline dönüştür. Sen aradan çekil, bırak onlar vuruşsunlar.

Arap, Arapla savaşsın.

Arap, Kürtle boğazlaşsın.

Acem, Arap’a saldırsın.

Türk, Kürt’le vuruşsun.

Sen (ABD-İngiltere) aradan çekil.

Türkiye Cumhuriyeti topraklarında ilk perdesi; PKK’nın 25 yıl önce Türk ordusuna silah sıkarak başlattığı bölücü kalkışma ile sahneye konulan ve ikinci perdesi özerk federasyona geçmeyi kapsayacak ve son perdesi de bağımsız Kürdistan’ın kurulmasıyla noktalanacak oyun Lawrence’ın öğüdü doğrultusunda devam ediyor.

Kürtle Türk vuruşturuluyor.

***

Biz şu anda tarihe tanıklık ediyoruz. Türkiye’nin bütünlüğünü dibinden ince ince sallayıp sarsarak parçalayacak bir değişim sürecini yaşamaktayız. Belki de “Anadolu coğrafyasında bir Bosna-Hersekleştirmeyi” de göze almış bu hain süreçte; “Türk’ü Kürt’le vuruşturmak” için en aşağılık yöntemlerden birini kullanıyorlar.

Çocukları alet ediyorlar.

Çocukları figüran yaptılar.

Bölücü tiyatroda oynatıyorlar.

Güneydoğu kentlerinde 8-10 yaşındaki çocukların yüzlerine çaput maskeler taktırıp Filistin’de İsrail askerini taşlayan Arafat çocuklarına benzeterek onlara Türk askerini, polisini taşlatıyorlar. Çocukları TV’de ekrana çıkartıp, “Atatürk sizin için neyse Sayın Abdullah Öcalan da bizim için odur” dedirtiyorlar. İsmi lazım değil bir büyük gazetede yaşını başını almış saçı sakalı ağarmış, tecrübeli, gözlüklü ve efendi bir gazeteci de geçen gün Diyarbakır Batman’da 10 yaşında bir kız çocuğunun “Evinde okul kurup kendi yaşıtı arkadaşlarına Kürtçe öğretiyor...” başlığıyla fotoğraflı röportajı kaleme almıştı. Yazar da derse girmiş, Kürtçe öğreten 10 yaşındaki öğretmeni dinlemiş, “Akademik standartta eğitim veriyor” diye yazıyordu. Evi okul yapan, o sıraları, kitaplıkları, kara tahtasıyla eksiksiz organizasyonu kuran 10 yaşındaki akademisyen kız çocuğuymuş, arkalarında büyükler yokmuş gibi anlatıyordu. Bu tip tiyatroları sürece alışsın diye Türkiye toplumuna seyrettiriyorlar.

Bu çocuklar figüran.

Arkalarında büyükler var.

Pala bıyıklı babalar, amcalar.

Onların arkasında ABD ve İngiltere duruyor. Ve ABD ile İngiltere’nin arkasında Lawrence’ın öğüdü: Bütün çatışmaları, yerel savaşa dönüştür. Sen aradan çekil, bırak onlar vuruşsun.

Türk, Kürt’le boğazlaşsın.

Süreç “açılımla” yürüyor.

Çocuklar figüran.


Necati Doğru
www.gazetevatan.com

0 Yorum Yaz:

Yorum Gönder