3 Eylül 2009 Perşembe

Cumhuriyetin en önemli(!) projeleri(!)

Share Doğrusu AKP’nin çok şansı(!) var. Hiç kuşkusuz bu şansı “kendisi” yarattı. 2002’den bu yana, yasalar değiştirildi, koskoca bir medya grubu, yakın arkadaşa ve damada verildi, paraları olmayınca da yaklaşık 1 milyar dolar (dikkat edin 10 milyon, 100 milyon değil), devlet bankalarından sağlandı. Diğer medya kuruluşlarına “mutemet adamlar” yerleştirildi ya da yöneticiliğe getirildi. İşte tüm bunlar, AKP’nin bu şansı yakalamak ve bir daha bırakmamak için gerçekleştirdiği projelerdi. Tümü de başarılı oldu. Ve bu başarı “AKP’nin şansını” doğurdu. Öyle bir “şans” ki, AKP ne yapsa, “Cumhuriyetin en önemli projesi” oluyor. Aşağı kurtarmıyor. AKP ne yapsa, “Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi” olarak yorumlayan yandaşlar buluveriyor. Görsel medyanın yüzde sekseni böyle. Yazılı basında da benzer durum var. Belirli gazetelerde daha yoğun ama diğerleri de, bundan nasibini almadı değil.

Ergenekon soruşturması mı başlatılıyor, medyada yorum hazır; “Cumhuriyet tarihinin en önemli temizlik projesi”.

Kürt açılımı başlatıyorlar, medyada buna da yorum hazır; “cumhuriyetin en önemli uygarlık ve demokrasi projesi”. “Yargıyı ele geçirme operasyonu başlatıyorlar. Yorum benzer; Cumhuriyet tarihinin en önemli hukuk projesi”.

İşte bu yorumlar, görsel medyanın en az yüzde sekseninde ve yazılı medyada, belirli gazeteciler eliyle sürdürülüyor. Tabii herkesin kendine göre farklı bir nedeni var. Bir bölümü gerçekten yandaş, bir bölümüyse “embedded aydın.” Arada korku, baskı da var; kimilerinin “iyi niyetli de olsa cehaleti” de. Ama sonuç aynı. İktidar ne yapsa, “Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi” oluyor.

***

Tabii “projeler bu kadar önemli olunca” artık “o önemli projelere” destek peşinde olan gazetecilerin, değerli aydınların(!) başka şeylerle uğraşmaya zamanı da, gücü de kalmıyor. Öyle fani şeylerle yani gerçeklerle uğraşmaya... Ne ekonomi, ne işsizlik, ne yolsuzluk, ne tarımın sorunları, ne işçiler, ne memurların durumu... Örneğin hukukçuların neredeyse tamamı, Ergenekon soruşturmasının sürdürülüş biçimine, iddianamelerin yazılış şekline, aydınların, hocaların, gazetecilerin, askerlerin, daha suçunun ne olduğunu bilmeden, 12, hatta 28 aydır içeride kalmalarına karşı çıkıyorlarmış. Olsun... Ne derlerse desinler. Bu aydınlara(!) göre doğrusu ne? “Cumhuriyetin en büyük demokrasi ve temizlik projesi...”

Kürt açılımı başlatıyorlar... 35 gün boyunca bakıyorsunuz; “cumhuriyetin en önemli uygarlık ve demokrasi projesi!” Tabii bir bakıyorsunuz, biri “açılımdan K. Irak ile federasyon kurmayı” anlamış. Bir diğeri “Öcalan ile anlaşmayı”, bir diğeri “federasyon dahil her tür siyasal projenin tartışmaya açılmasını.” Bir diğeri hiç bilmediği, tamamen cahili olduğu bir Bask modelinden söz ediyor; “1979’da Bask’a, Katalonya’ya özerklik sağlamışlar, biz de öyle yapalım” diyor. Bir diğeri, “devletin ve milletin bölünmezliği, faşizm ile aynı şeydir” diye yazmış. Yani her biri farklı bir şey söylüyor. Bu arada hükümet ne mi yapıyor? Hiç ağzını açmıyor, hiçbir şey söylemiyor. Tabii Sayın Başbakan’ın söylediği, başta Sayın Arınç diğer bakanların da ağladığı, “Zap suyu gibi coşmak, Munzur dağında çiçek toplamak” biçimindeki o derinlikli(!) ve açıklayıcı(!) yorum ve bir de “biz 7 yıldır bunu planlıyorduk” biçimindeki İçişleri Bakanı’nı da açığa düşüren yorumu bir yana bırakılırsa...

Ne derseniz deyin. Öyle bir “şans(!)” ki bu, ne yapsalar “Cumhuriyetin en önemli projesi.” Ve şimdi yenisi de geliyor. Hazırlıklı olun. Yargıyı tamamen ele geçirme projesi. Pardon yanlış oldu, medyamızın yüzde 80’ine göre, “Cumhuriyetin en önemli hukuk projesi.” Bizlere kalan da aklımıza mukayyet olmak, Osmanlı’nın son döneminde aynen bunların yaşandığını hatırlamak ve bir de bugünleri mutlaka atlatacağımızı kesinlikle bilmek.

/S.Batum
www.gazetevatan.com

0 Yorum Yaz:

Yorum Gönder