18 Eylül 2009 Cuma

'X,W,Q ile Türkiye bölünmez'

Share DEMOKRATİK Toplum Partisi Van Milletvekili Özdal Üçer, gündemde olan Kürt açılımı kapsamında X, W ve Q harflerinin kullanılmasının Türkiye'yi bölmeyeceğini söyledi. Harf devriminden önce şu anda kullanılan harflerin de olmadığını belirten Üçer, "Bu üç harften dolayı bölünecek bir devlet mantığını esas almak çok ilkeldir" dedi.

Hükümetin başlattığı Kürt açılımı kapsamında içinde X, W, Q harflarinin de bulunduğu yeni bir alfabenin bulunmasının bir sakıncası olmadığını belirten DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürt dili fonetiğinde bu üç harfin farklı sözcüklerde kullanıldığını söyledi. Kürt dilini gırtlak dili olduğunu da belirten Milletvekili Üçer, bazı örneklerde vererek şöyle konuştu:

"Türkiye'de harf inkilabı yapılmadan önce şu an kullanılan harfler de yoktu. Bilindiği gibi Cumhuriyetten sonra Latin Alfabesi'ne geçildi. Kürt dili fonetiği açısından ve Kürtçe gırtlak dili olduğu için X, W, Q harfleri farklı sözcüklerde kullanılıyor. İşte Kürtler bu sözcükleri nasıl yazıp okuyacaklar. Onun için bu harflarden dolaylı bölünecek bir devlet mantığını esas almak çok ilkeldir. Harften dolayı devlet bölünmez. Bunu gerekçe olarak gösteren bir anlayışı kabul etmiyoruz. Türkiye'nin toplumsal yapısı açısından, Kürtler ve farklı etnik toplumlar için hangi anlamda olursa olsun yenilik yapılması gerekir. Özgürlükçü bir ortam, demokratik birliktelik için herkes bu konuda duyarlı olmalıdır. Başbakan Ahmedi Hani diyor. Başbakan'a serbest de Kürtlere mi yasak."









-  "Kürt dili fonetiği açısından ve Kürtçe gırtlak dili olduğu için X, W, Q harfleri farklı sözcüklerde kullanılıyor. İşte Kürtler bu sözcükleri nasıl yazıp okuyacaklar." E bize ne ? Kürtçe hiçbir resmi makamda kullanılıyor mu ki? Hala açamadık mı gözümüzü ne ?!.. Hala göz göre göre vatan elden gidiyor mu ne?!.. Bu devleti kuranlar bundan 100 sene sonrasını görerek nutuklar, hitabeler yazmışlar, bugün yaşanacakları harfi harfine bilmişler de, biz bu kadar gözümüzün önüne olan olayları göremeyecek kadar aptallaştırılmış mıyız yoksa?! Yok yok.. Öyle olmamıştır, olmamalıdır.. OLAMAZ!... Biz o damarlarında asil kan dolaşan TÜRK GENCİYİZ... Değil mi?....

0 Yorum Yaz:

Yorum Gönder